Ninjutsu

AIKI JUTSU
   Lumea cunoaste prea bine Aikido care este varianta moderna si simplificata a a artei Aikijutsu.
Aiki, – tradus ca armonizare a energiei interne, este un concept al clanului Takeda – nivel avansat in practicia de sabie si a armelor lungi. Cu timpul, armele samurailor devin interzise si partea de mana goala este rafinata separat de cele doua ramuri in care familia Takeda se imparte si care genereaza Daito si Takeda Ryu. Si pare ca origini si mai indepartate sunt in traditia clanului Yagyu.
La Raiden Dojo studiem atat un Aikijutsu extrem de subtil si energetic din Daito Ryu Matsuda-den din Japonia cat si un Aikijutsu complexe si martial al Takeda Ryu Enshin-ha pe linia familiei Machida (linia Ichio Oba), cu calatorii anuale in Japonia si chiar avansand studii universitare pe aceasta tema . Un drum fascinant de cautare si perfectionare umana si spirituala, plecat de la o autoaparare extrem de rafinata, de la constientizarea si acceptarea fricii.
„Aiki-no-jutsu este metoda de a face adversarii sa atace in Gol si a face ca forta adversarului sa devina Gol ca atac. ”

KENJUTSU si IAIJUTSU
   ” Sabia este Mintea. Cand mintea este corecta atunci si folosirea sabiei este corecta.
Cand mintea nu este corecta, nici tehnica de sabie nu va fi corecta.
Cel ce vrea sa studieze calea sabiei, trebuie sa isi studieze mintea ” Toranosuke Shimada
Este abordarea traditionala a tehnicilor de sabie, in abordarea traditionala, necompetitionala de la Raiden Dojo. Vedem in practica de sabie, sigur o practica fizica dar mai ales una mentala si de transformare personala, spirituala pentru ca asa vedem la maestrii nostrii din Japonia.
Practicam mai multe traditii de kenjutsu (lupta cu sabia deja scoasa) si iaijutsu (scoaterea din teaca) : Shinkage Ryu, Itto Ryu, Yagyu Shingan Ryu, Yagyu Seigo Ryu, mai mult sau mai putin cunoscute – toate cu povesti minunate de viata si pilde de urmat! Incepem cu bokken-uri, aplicam cu partener cu shinai-uri (bambus) si in final exersam taieri cu sabii reale (tameshigiri) . O experienta completa si o mostenire ce depaseste granitele culturale ale Japoniei !

TAIJI si QIGONG – Arte Interne

   Taijiquan este o spirala continua, un joc de Yin si Yang, in cautarea unui echilibru mereu dinamic.
Cand discutam si mai ales cand practicam Arte Interne trebuie sa depasim „forma”. „Internul” incepe dupa ce, prin practica profunda si constienta, ajungem dincolo de „forma”. De aceea, ghidati mereu de maestrii nostri din Taiwan si de textele clasice din taiji si taoismului, cautam profunzimea gestului, curgerea Qi-ului, cu teste care sa nu permita sa cadem in capcana unei simple frumuseti exterioare a „formei”.
Lucram static, pe o singura tehnica, pentru a asimila si interioriza, sa permitem mintii sa se retraga din forma.Testele cu partener (inspirate de Yiquan) fac tranzitia catre Tuishou (maini in contact, sensibilizare, permeabilizarea tendoanelor, meridiane, etc) Mai departe se poate ajunge la Fajing – expansiunea brusca a energiei Qi si apoi reluam „FORMA”..cu alti ochi…
Descoperiti minunata lume a Artelor Interne chinezesti, Taijiquan, Qigong, Yiquan !
Okinawa Kenpo Karate & Taiwan Kung Fu

   Am inceput cu practica Goju ryu asa cum am studiat in Okinawa cu Hokama sensei 10 Dan Karate si Kobudo. ocazie cu care am aprofundat si armele specifice zonei (Kobudo Okinawa)
Dar , demult am fost atras de ideea originala acestor practici si am gasit tehnicile chinezesti de „Kungfu” din Taiwan – Cocor Alb (White Crane) si Vultur Auriu (Golden Eagle) ca posibile surse pentru formele din Okinawa.
Asa ca, maestrii din Taiwan cu care colaboram au deschis calea unei practici autentice si a scolilor chinezesti, necompetitionale, pentru autoaparare si transformare personala.
Lucram tehnici simple, dintr-un numar redus de Kata pe care le practicam ca model pentru aplicatiile practice si interne ! Accentul este pe aplicatii practice cu partener si tehnici interne de sanatate si conditionare profunda!
O oportunitate aparte de a descoperi sursele Karate-ului din Okinawa si din China !