Hanok – Splendoarea arhitecturii coreene

By:
Posted: noiembrie 10, 2020
Category: Design si arhitectura
Tags: , , , ,
Comments: 0


Hanok - casă tradițională coreeană
© Valentin Stoica
Este incontestabil faptul că arhitectura coreeană captează inima oricărui turist încă de la prima vedere. Casele tradiţitionale coreene (sau Hanok în limba coreeană) îşi găsesc locul în majoritatea localităţilor – fie ele metropole aglomerate sau sate pitoreşti, rămase intacte în urma trecerii timpului – şi încântă prin unicitate, bun-gust, precum şi prin splendoarea stilului tipic coreean.

Se spune că acest tip de locuinţe datează încă din timpul dinastiei Joseon (secolul al XIV-lea) şi au la bază câteva principii esenţiale, care prevăd armonia cu mediul înconjurător şi folosirea materialelor prietenoase cu mediul, reciclabile şi uşor de procurat din natură. Printre materiile prime utilizate la construirea hanok-urilor se numără lemnul, piatra, lutul, hârtia şi paiele din orez.

O altă caracteristică a locuinţelor coreene este amplasarea lor. Conform unor superstiţii străvechi, casa trebuie să aibă un masiv muntos în spatele ei, o apă curgătoare în faţă şi neapărat să fie înconjurată şi de alte elemente naturale, fapt ce sugerează traiul sănătos şi în armonie cu mediul al coreenilor. Casele pot avea dimensiuni diferite în funcţie de statutul social al proprietarilor, însă ceea ce este şi mai interesant este faptul că şi forma poate diferi în funcţie de climatul zonei în care se află. Spre exemplu, în nord, unde clima este rece şi uscată, casele au o formă pătrată şi sunt construite în jurul unei curţi, numite madang, fapt ce le permite să blocheze vântul şi să reţină căldura în pereţi. În regiunile sudice, unde vremea este mult mai blândă, construcţia ia forma unei linii drepte, ceea ce asigură o aerisire eficientă în timpul sezonului secetos.

Una dintre cele mai măreţe invenţii ale coreenilor de-a lungul istoriei o reprezintă sistemul de încălzire prin podea al caselor tradiţionale. Practic, podeaua este montată deasupra unei platforme din piatră care este perforată pe-alocuri şi este conectată la o sobă. În timpul iernilor aspre, aerul cald circulă prin acele perforaţii şi conferă încăperilor o temperatură plăcută. Acest sistem poartă denumirea de ondol şi se foloseşte cu mare succes şi în prezent. Mulţumită lui, coreenii pot lua masa sau chiar dormi pe podea fără griji. Astfel, putem răspunde şi la una dintre cele mai adresate întrebări în rândul turiştilor: de ce în Coreea nu este voie să intri încălţat în casă?

Hanok cu gard și grădină
© Vasilica Gabor
În prezent, Hanok însumează trăsăturile arhitecturii tradiţionale coreene şi uimesc trecătorii prin frumuseţea lor. Unele găzduiesc restaurante care încearcă să imite atmosfera de odinioară, iar altele funcţionează drept hoteluri, permiţând turiştilor curioşi să vadă cum se desfăşura o zi din viaţa unei familii din timpul dinastiei Joseon. Există numeroase locaţii renumite pentru vizitarea acestor case tradiţionale, constituind cadrul perfect al unor selfie-uri de invidiat, dar şi locul în care puteţi încerca hanbok, costumele tradiţionale coreene.

Consider că orice experienţă coreeană nu se poate numi completă fără a explora şi aceste obiective turistice unice în lume.


Hey, like this? Why not share it with a buddy?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *