Japanese language

În ultimele decenii, limba japoneză a fost atuul unei mici comunități din România, formată în special din profesioniști a căror specialitate este limba și cultura japoneză. Acești profesioniști sunt produsul unui sistem de învățământ, educație publică sau privată, care are ca obiectiv principal formarea profesorilor japonezi, care vor intra în sistemul de formare a profesorilor și a profesioniștilor noi.

Până de curând, nu existau centre care să se adreseze celor care, din pură pasiune, doresc să studieze limba și cultura japoneză.

În 2005, în cadrul Universității Româno-Americane a fost creat Centrul de Studii Române-Japoneze „Angela Hondru”, care a organizat în primul rând cursuri de japoneză pentru studenții de la universitățile de profil: viitori economiști, avocați și experți în informatică. Evident, pentru acești studenți, programul dezvoltat pentru profesioniști nu este atât de eficient, iar nevoia de adaptare reală a procesului de studiu la nevoile studenților este resimțită. Pe de altă parte, sistemul în care se desfășoară cursurile trebuie să încurajeze manifestările creative și inițiativele personale, ceea ce va facilita crearea unei atmosfere relaxate. 

Această atmosferă familiară sau prietenoasă elimină stresul de „a nu ști răspunsul” sau temerile legate de „ce vor spune colegii mei dacă greșesc?” și deblochează anumite zone subconștiente utile procesului de învățare. Programul de studiu utilizat în cadrul cursurilor CSRJ a fost construit pe nevoia de a oferi studenților o modalitate de a învăța confortabil și natural, fiind adaptat publicului țintă: persoane active de origine română, cu puțin timp pe mâini și cu o altă specialitate decât limba și cultura japoneză. . 

 Centrul de studiu româno-japonez „Angela Hondru” organizează cursuri de limbă japoneză pentru începători, intermediari și avansați. Cursul se desfășoară pe tot parcursul unui an universitar sub îndrumarea a doi profesori, unul român și unul japonez.